Q&A: Setting Estimated Prices Based on a Valuation Certificate Applying the Software Cost Norms of Decision 671/QD-BTTTT
A valuation firm asked whether a state agency may set an estimated price based on a valuation certificate that still uses the norm-based software cost method of Decision 671/QD-BTTTT (26 April 2024), even though the questioner believes Decree 224/2026/ND-CP no longer provides for that method. The project is funded from recurrent state budget in the IT and digital transformation field. The answer gives no direct conclusion on whether this is permitted. It only restates provisions of the 2023 Law on Prices: definitions of valuation and valuation certificate (Article 4), the distinction between valuation services and State valuation (Article 40), the rule that certificates and reports are one of the bases for deciding or approving a price and are valid only within their validity period and for the stated purpose (Article 55), and the scope of State valuation (Article 59). For specific guidance on the new estimating method replacing the old norms for recurrent funding, the answer advises the questioner to submit a written request to, or contact, the Ministry of Science and Technology.
RegHub explainer by New MarketerLast updated:
Based on:Luật Giá 2023; 671/QĐ-BTTTT; 224/2026/NĐ-CP - Ministry of Finance
This explanation was generated by AI and checked by an automated AI review, not by a human expert. It is not legal, tax or accounting advice and may contain errors. Check the official document before you rely on it.
Question
The unit carried out a valuation as the basis for approving the Economic-Technical Report of a project (recurrent state budget funding) in IT and digital transformation. According to the questioner, Decree 224/2026/ND-CP no longer provides for calculating software value by norms (per Decision 671/QD-BTTTT of 26 April 2024 of the Ministry of Information and Communications guiding the determination of in-house software costs). If the valuation firm continues to apply the norm-based method, may the state agency determine the estimated price based on that valuation certificate?
Answer
The answer does not state a direct conclusion on whether the estimated price may be set based on that certificate.
Provisions of the 2023 Law on Prices cited
- Article 4(16): Valuation is a consulting activity determining the value of an asset at a given place and time for a specific purpose, performed by a valuation enterprise or valuation council under Vietnamese Valuation Standards.
- Article 4(18): A valuation certificate is a document issued by a valuation enterprise or branch after valuation to notify the asset value and main contents of the valuation report.
- Article 40: Valuation comprises valuation services (provided by enterprises under civil contracts) and State valuation (by valuation councils under decisions of competent authorities under Article 59).
- Article 55(4): Certificates and reports are one of the bases for clients and related parties to consider, decide or approve asset prices; they are valid only within their validity period, for the stated purpose, and for the asset information and quantity in the valuation contract.
Scope of State valuation
Under Article 59(1), State valuation is conducted only where relevant law makes it one of the bases for deciding or approving prices, and for sale, liquidation, leasing, joint venture, or transfer of public assets or purchase/lease of goods, services and assets using state funds.
Guidance
For specific guidance on the new estimating method replacing the old norms for recurrent funding in this field, the answer advises submitting a written request to, or contacting, the Ministry of Science and Technology.